Etusivu
Mikä Caracol?
Tuottajat
Miksi?
Tule mukaan!
Yhteystiedot

Yachil – uusi valo Chiapasin taivaalla

Yachil Xojobal Chu’lchan on luomukahvia tuottavien pienviljelijöiden osuuskunta Etelä-Meksikon Chiapasissa. Nimi tarkoittaa “uutta valoa taivaalla” tzeltalin kielellä. Yachilin jäsenet kuuluvat tzotzil ja tzeltal -kansoihin ja kannattavat alkuperäisväestön oikeuksia puolustavaa zapatistiliikettä. Osuuskunta perustettiin vuonna 2001, kun alueen kahvinviljelijät aloittivat yhteistyön saadakseen kunnollisen korvauksen kahvisadosta ja työstään.

Vuonna 2003 Yachil myi ensimmäisen kontillisen kahvia Saksaan ja vuonna 2004 hieman yli kaksi kontillista Saksaan ja Yhdysvaltoihin. Sittemmin vientimäärä on ollut keskimäärin kuusi kontillista vuodessa. Yachililla voisi olla kapasiteettia tuottaa vientiin jopa 10 kontillista kahvia, mutta infrastruktuurin puutteen takia osuuskunnalla on vaikeuksia nostaa ja ylläpitää tuotantoaan. Osuuskuntaan kuuluu nykyisin noin 700 jäsentä Chanalhon, Chilonin, Chalchihuitanin, Tenjapan, Cancunin ja Pantelhon kunnissa.

Zapatistiliikkeen periaatteiden mukaisesti Yachilin jäsenet eivät ota vastaan valtion avustuksia. Sen sijaan he ovat rakentaneet omaa paikallista hallintoa, joka keskittyy yhteisöjen kehityshankkeisiin, kuten edistämään demokratiaa, tasa-arvoisuutta, koulutusta ja infrastruktuurin parantamista. Yachil on kehittänyt myös omat sisäisen laadunvalvonnan, luomutarkastuksen ja viestinnän järjestelmänsä kattamaan laajan maantieteellisen alueen lähes kokonaan ilman ulkopuolista tukea.

Viime vuosikymmenen kuluessa Yachilin jäsenet ovat kärsineet hallituksen turvallisuusjoukkojen ja puolisotilaallisten joukkojen harjoittamasta väkivallasta. Monet osuuskuntalaisista on pakotettu perheineen jättämään yhteisönsä sisäisinä pakolaisina ja he joutuvat edelleen sorron, uhkailun ja jopa murhien uhreiksi.

Osuuskunnan viljelijät siirtävät historiaansa tarinankerronnan kautta nuoremmille sukupolville, korostaen aina kulttuurin säilyttämisen tärkeyttä ja ainutlaatuista yhteyttään "äiti maahan". Vanhimmat viljelijät muistavat, kuinka heidän vanhempansa pakotettiin nuorina työskentelemään kahviplantaaseilla aamuviidestä iltaseitsemään. Palkkana oli yksi peso päivässä, eikä palkkaa maksettu kuin vasta sadan päivän työn jälkeen. Jos ei tehnyt työtä, joutui hakatuksi tai karkotetuksi. Viljelijät alkoivat järjestäytyä salaisesti, ja tämä vastarinta on Yachil Xojobal Chu’lchanin sekä muiden sen kaltaisten järjestöjen esikuvana. Kamppailu alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta jatkuu huolimatta globaalista talouspolitiikasta, joka pyrkii hajottamaan alkuperäisväestön kulttuurin.

Café Caracol -kollektiivi pitää yhteyttä Yachiliin yhteistyössä ruotsalaisen Solidaritetsföreningen K'inalin ja norjalaisen Zapatistgruppen i Bergenin kanssa. Yachilin kuulumisia seurataan myös eurooppalaisen zapatistikahvin maahantuojien verkoston, RedProZapan, kautta. RedProZapan edustajia vierailee säännöllisesti Chiapasissa ja kahviosuuskuntien luona.

Lisäluettavaa (englanniksi):

Cooperative Coffee: Mexico Report 2007. http://coopcoffees.com/what/travel/travel-archives/mexico-report-2007/

Cooperative Coffee: Yachil Chiapas Mexico. http://coopcoffees.com/what/producers/yachil-mexico

Higher Grounds Trading Company: Yachil Xojobal Chulchan.
http://www.highergroundstrading.com/yachil.html