Etusivu
Mikä Caracol?
Tuottajat
Miksi?
Tule mukaan!
Yhteystiedot

Miksi?

Kapitalismin mukaan kaiken täytyy olla ostettavissa tai myytävissä. Se piileksii kauppatavaran takana, emmekä siksi näe olemassa olevaa hyväksikäyttöä. Sen lisäksi, että markkinoita käytetään kauppatavaran ostoon ja myyntiin, niitä käytetään salaamaan työntekijöiden riisto. Esimerkiksi kaupassa näemme kahvia pienessä sievässä paketissaan. Mutta emme näe viljelijää, joka kärsi saadakseen kahvisadon korjattua, emmekä näe kojoottia, joka maksoi hänen työstään hyvin vähän. Me emme myöskään näe suuryrityksen työntekijöitä, jotka ahkeroivat kahvia pakatessaan.

EZLN. Kuudes Lacandonin viidakon julistus.

Haluamme tukea Chiapasin alueen alkuperäiskansoihin kuuluvien ihmisiä heidän kamppailussaan ihmisarvoisemman elämän ja oikeudenmukaisen kohtelun puolesta. Zapatistien rakentaman, Meksikon valtiosta riippumattoman rinnakkaishallinnon painopisteitä ovat koulutus, terveys, talous sekä ihmisten ja yhteisöjen itsehallinto. Kaiken tämän järjestäminen ja kehittäminen vaatii monen muun asian lisäksi rahallisia resursseja, joita liike pyrkii hankkimaan niin Meksikosta kuin ulkomailtakin.

Yksi tapa tukea avoimen antikapitalistista zapatistilikkettä on ostaa siihen kuuluvilta viljelijöiltä heidän viljelemäänsä kahvia, jonka myynnistä saatavilla tuloilla he voivat ylläpitää ja kehittää omia
elinehtojaan. Kyse on siis vastarinnan taloudellisten edellytysten tukemisesta.

Zapatistien tukemisen lisäksi haluamme muuttaa asioita täällä, omassa yhteiskunnassamme. Itseorganisoitumalla ja rakentamalla toisenlaista, solidaarisuuteen perustuvaa taloutta voimme luoda omasta yhteiskunnastamme vapaudenhenkisemmän, ekologisesti kestävämmän ja oikeudenmukaisemman. Ehkäpä muutos täällä loppujen lopuksi onkin suurin tuki, jonka voimme zapatisteille ja kaikille maailman kapinoiville sorretuille antaa? Globaalikapitalismi nimittäin ryöstää luonnonvaroja Chiapasista ja muilta köyhyyteen poljetuilta alueilta ensijaisesti meidän, teollistuneiden länsimaiden käyttöön ja kestämättömän elämäntapamme ylläpitämiseen.